KLANT-
BEOORDELING:

8,5

Voor
leerkrachten
en startende
IB-ers

Sta stevig in je schoenen als intern begeleider

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE ONLINE OPENDAG  

Ben je gevraagd om IB’er te worden,
maar mis je nog een stukje kennis en ervaring?
Dan is dit de opleiding voor jou!

Ben je toe aan een volgende stap na jaren voor de klas te hebben gestaan? Heb je een Master (S)EN, Pedagogiek of gedragspecialist afgerond, maar mis je net dat stukje praktische IB kennis en ervaring? Of ben je orthopedagoog en toe aan een nieuwe uitdaging? Intern begeleider is zo’n prachtig vak! Je bent als IB’er op  een andere manier betrokken bij leerlingen en leerkrachten en blijft tegelijkertijd werken aan goed onderwijs.

Proactief,
daadkrachtig en
oplossingsgericht!

Zeker als je net begint als IB’er komt er veel op je af. Je wilt alles goed doen. Je legt de lat hoog. Daardoor kun je je overweldigd voelen. Waar moet je beginnen? De kans is groot dat je druk bent met van alles, voordat je het weet zit je alleen maar in je kantoor administratief werk te doen. En dat mag niet gebeuren, want het begeleiden en coachen van leerkrachten op de werkvloer is juist zo belangrijk!

Omdat er veel op je bord ligt, is het essentieel dat je weet wat jouw persoonlijke kernkwaliteiten zijn en wat er van je verwacht wordt. Dat begint met zelfkennis en inzicht in de verschillende rollen die je als IB’er hebt. Dan kun je deze bewust én effectief inzetten.

IN 6 MAANDEN PERFECT VOORBEREID
OP JE NIEUWE UITDAGING!

• Online & offline lesprogramma 

• Om de week een nieuwe online module

• Inclusief opdrachten die perfect aansluiten bij de praktijk

• Lesstof die direct inzetbaar is en de mogelijkheid hierover te sparren

• Concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk

• Inhoudelijke Zoomsessies met de hele groep

• Intervisie Zoomsessies in de kleine groep

•  Twee live of online (Corona) intervisiedagen 

• Vragen stellen, tips & tops delen  in eigen besloten netwerk

• Leren in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt!

De Nieuwe IB-opleiding stoomt
je in no-time klaar

De Nieuwe IB Opleiding geeft je een stevige basis om vol zelfvertrouwen de verschillende rollen eigen te maken.  Ik heb deze opleiding ontwikkeld op basis van mijn eigen jarenlange ervaring als interim IB’er en coach van intern begeleiders. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden; alles wat je moet weten om goed van start te gaan vind je in deze opleiding. Mocht je tijdens het volgen van de modules vragen hebben, weet dan dat we elkaar regelmatig online spreken en je in de besloten groep al je vragen kunt stellen.

Combinatie online en offline

De Nieuwe IB Opleiding is anders dan andere IB opleidingen. Dit is een opleiding die je online, in je eigen tijd, volgt. Het is een combinatie van online en offline leren. Het uitvoeren van de opdrachten doe je op je eigen school. Daarnaast worden er twee waardevolle live of online (Corona) intervisiedagen georganiseerd. Het tweede verschil met reguliere opleidingen zit hem in de korte tijdsduur: in zes tot acht maanden heb je alle modules doorlopen. Dit is mede afhankelijk van de schoolvakanties, want dan komen er geen modules vrij. Vakantie is vakantie!

Volg de modules wanneer
en waar je wilt

Het mooie van het volgen van een online programma is dat je het kunt volgen op het moment dat jou het beste uitkomt. Omdat je je eigen tempo kunt bepalen, is achterstand oplopen onmogelijk. Uiteraard is het fijn om gelijk op te lopen met de groep. De modules blijven in ieder geval ook na afronding van de opleiding voor jou beschikbaar.

Over mij, Lucienne Gravestein

Ik help IB’ers hun rol als coach en begeleider van leerkrachten stevig neer te zetten, zodat zij samen met de leerkrachten werken aan goed onderwijs.

Met mijn ruim twintig jaar onderwijservaring weet ik hoe boeiend het lesgeven aan kinderen is én hoe hectisch het werk van de IB’er kan zijn. Daarom is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en dat je plezier hebt in je werk. Wil je goed kunnen inspelen op wat leerlingen en leerkrachten nodig hebben? Dan is het extra belangrijk dat je als IB’er weet wat je te wachten staat en je daar goed op voorbereid bent.

Cynthia Klumper - Intern Begeleider

Voordat ik mij aanmeldde voor De Nieuwe IB Opleiding twijfelde ik of de druk van de opleiding niet te groot was naast mijn nieuwe IB baan (met meer uren) en mijn gezinsleven thuis. Daarnaast waren er twijfels bij mijn leidinggevende over het feit dat de opleiding niet geaccrediteerd is.

Vanwege de goede ervaringen van een vriendin besloot ik toch voor De Nieuwe IB Opleiding te kiezen. Daarnaast vond ik het ideaal dat de opleiding relatief kort duurt. Je dus snel veel leert en fijn dat je je eigen tijd in kunt delen omdat het offline is.

Omdat ik al was begonnen als intern begeleider op mijn school (er ontstond plotseling een gat waar ik in ben gedoken) en het inspectiebezoek al meteen gepland stond was het super fijn dat Lucienne naast de opleiding een aantal dagen als interim intern begeleider met mij meegekeken heeft. Dat heeft mij veel richting, vertrouwen en daadkracht gegeven. Voor mij klopte op deze manier het hele plaatje.

De combinatie van online & offline leren vond ik prima. Heerlijk om zo je eigen uren in te kunnen delen. Daarnaast ben je toch echt verbonden met je opleidingsgroep door de zoom meetings, de facebook groep, de whats app groep en de intervisiedagen.

Daarnaast maakt Lucienne de opleiding 'warm' door haar enthousiasme, filmpjes, bemoedigende woorden en hele fijne intervisiedagen die ook nog eens ontzettend goed verzorgd waren.
De grootste verandering die het volgen van De Nieuwe IB Opleiding mij heeft gebracht is vooral de verandering in je rol. Dit was voor mij een goede leerschool, helemaal omdat ik intern begeleider ben geworden op de school waar ik eerst als leerkracht werkte.

Erg prettig is ook de planning gedurende het jaar. Dat geeft overzicht en duidelijkheid, helemaal als de baan nieuw voor je is en je de enige intern begeleider op jouw school bent.

Ik zou De Nieuwe IB Opleiding zeker aanraden aan anderen. De Nieuwe IB Opleiding is me zelfs aangeraden door een goede vriendin die een half jaar eerder is begonnen en erg enthousiast was. Ik zou de opleiding ook aanraden omdat het een praktische opleiding is; de dingen die je leert kun je meteen in de praktijk toepassen. Het helpt je te transformeren naar een IB'er.

Ik geef De Nieuwe IB Opleiding een 8,5. Ik kijk uit naar de terugkomdag in september!

Marijke Beekman – Master Sen / Intern Begeleider

Mijn twijfels voordat ik mij aanmeldde voor De Nieuwe IB Opleiding lagen vooral rond het volgen van een niet erkende opleiding. Zouden scholen daar over vallen? Waar ik vooraf niet over heb getwijfeld was de studiebelasting, maar uiteindelijk vond ik die nog best flink. Ik had daar achteraf meer een punt van willen maken naar mijn werkgever.

Ik heb specifiek voor De Nieuwe IB Opleiding gekozen omdat ik een Master Sen gevolgd heb en al jaren op dit niveau aan het werk ben in school. Ik wilde niet weer een Master volgen (de IB-variant) omdat ik dan weer veel zou herhalen, maar oppervlakkige opleidingen van 4 ochtenden leek me dan weer te licht. Uiteindelijk kreeg ik de tip van het bestaan van De Nieuwe IB Opleiding waarbij je veel dieper ingaat op patronen bij situaties en je eigen rol hierin. Dat was precies de juiste aanvulling voor mij.

Ik vond de combinatie van online & offline leren in het begin erg onwennig maar ik was verbaasd over de kwaliteit van de online leermomenten. Offline, het volgen van de ‘hoorcolleges’, brachten een enorme hoeveelheid zeer bruikbare informatie. Daar zat achteraf het meeste tijd in. De intervisiedagen zijn leuk, je ontmoet dan ‘in het echt’ je medestudenten en Lucienne natuurlijk.

De grootste verandering die het volgen van De Nieuwe IB Opleiding heeft gebracht is dat ik aan het begin dacht dat ik vooral veel praktische tips nodig had, zoals hoe bestel je Cito’s en wat moet er in het groepsplan. Door de opleiding weet ik dat je dat wel gaandeweg leert, maar het doorzien van patronen van gedrag van jezelf en je collega’s, maar ook de positie die je hebt tussen de leerkrachten en de directie in, dat vraagt oefening en kennis. Dat is precies waar Lucienne je in begeleidt.

Ik vond De Nieuwe IB opleiding in het bijzonder geschikt voor mensen die bijvoorbeeld al een Master hebben afgerond en dieper in willen gaan op het hebben van een professionele houding. Het ‘gaan voor kwaliteit’ moet je echt willen uitdragen want een groot deel van de opleiding gaat uit van dit principe.

Ik geef deze opleiding een 9. Je leert van anderen maar je eigen vragen komen in de 1 op 1 bijeenkomsten ook aan bod. Daarnaast vind ik dat de intervisiedagen ook echt van toegevoegde waarde zijn.

Eva Tol - Master Onderwijspedagogiek / Intern Begeleider

Na het afronden van de Master Onderwijspedagogiek en na jarenlange ervaring als leerkracht was ik opzoek naar een praktische opleiding die ik als beginnende IB’er kon combineren met m’n werk. Dit vond ik bij De nieuwe IB Opleiding. In het begin had ik nog twijfels of ik voor een geaccrediteerde opleiding moest gaan, maar na even overwegen realiseerde ik me dat het perfect aansloot bij de opleidingen en cursussen die ik al eerder gevolgd had.

De Nieuwe IB Opleiding is praktisch ingericht, daarnaast is er ook aandacht voor achterliggende theorieën. Wanneer je al werkt als IB’er is het ontzettend goed te combineren. De opdrachten die ik moest doen vanuit de opleiding, zijn meteen uit te voeren in de praktijk. Daarnaast sprak me het online leren erg aan. Je kunt op verschillende momenten en plekken aan de opleiding werken. Je haalt er uit wat voor jou zelf van waarde is. Daarnaast is er ook ruimte om vragen te stellen, wanneer je ergens tegenaan loopt binnen de facebook groep of per e-mail.

De trainingsdagen vond ik erg waardevol, omdat er veel ruimte was voor inspiratie, intervisie en het behandelen van eigen casussen. Ik heb met name veel gehad aan de module “een coachende houding” en “effectief communiceren”. Ik merk dat ik meer structuur durf aan te brengen in gesprekken. Ook lukt het me meer om beter te luisteren en door te vragen. Ik zou De Nieuwe IB Opleiding zeker aanraden wanneer je al als IB’er werkt of als je de ambitie hebt om IB’er te worden. Ik geef de Nieuwe IB Opleiding een 8.

Karin Viroux – Master-EN / Intern Begeleider

Aan het eind van vorig schooljaar kwam de functie als IB’er op mijn pad. Hoewel ik mijn diploma Master-EN al had, voelde ik me nog niet zeker genoeg om in deze nieuwe functie aan de slag te gaan. Ik wilde graag steviger in mijn schoenen staan en een aanvullende opleiding volgen. In mijn zoektocht naar opleidingen kwam ik De Nieuwe IB Opleiding tegen. Ik wilde het liefst geen lange opleiding waarbij ik vooral theoretische informatie zou krijgen. Een praktijkgerichte opleiding was meer wat ik zocht. Voordat ik aan de opleiding begon vroeg ik me af of deze opleiding me wel voldoende kennis zou brengen en of het allemaal goed te combineren zou zijn met mijn gezinsleven en met mijn werk.

Ik heb voor De Nieuwe IB Opleiding gekozen omdat deze opleiding online en offline te volgen was. De duur van de opleiding was goed te overzien en wat voor mij echt de doorslag heeft gegeven was dat de opleiding praktijkgericht is en opgezet is door iemand die uit het onderwijsveld komt en zelf als IB’er werkt!

Ik vond de combinatie van online en offline leren erg fijn. Het is fijn om zelf te bepalen wanneer je de video’s van de modules bekijkt en de opdrachten maakt. Tijdens de zoomsessies is het mogelijk om vragen aan Lucienne en je medecursisten te stellen. Daarnaast is het fijn om tijdens de live dagen Lucienne en je medecursisten te ontmoeten, samen te sparren en ervaringen uit te wisselen. Ik vond deze dagen erg leerzame en gezellige dagen!

De opleiding heeft mij stap voor stap geleerd wat mijn rol als IB’er is binnen de school. Tijdens de zoomsessies vertelt Lucienne steeds helder waarmee je de komende maanden rekening moet houden. Op deze manier weet je dus steeds goed wat je moet doen.

Deze opleiding is een echte aanrader! Als startende IB’er krijg je een heleboel handvatten. Je krijgt theorie over alles wat bij je IB-werkzaamheden komt kijken en hoe je dit vervolgens in de praktijk vorm kunt geven. Lucienne is een fijne en bevlogen docent, die goed weet waarover ze het heeft. Als je vragen hebt, kan je altijd bij haar terecht en denkt ze goed met je mee, dit vond ik zelf erg fijn!

De Nieuwe IB Opleiding krijgt van mij een 9. Ik vond het een waardevolle opleiding, de opleiding zit goed in elkaar. Lucienne legt alles goed uit en helpt je verder als je vragen hebt. Ik heb er veel aan gehad!

Esther Kluwen - Intern Begeleider

Ik ben dit schooljaar gestart als IB’er, onervaren en niet opgeleid. Ik wilde graag kennis over het IB werk vergaren, maar was heel huiverig dat een IB opleiding volgen een erg zware belasting zou zijn naast mijn nieuwe baan. Ik koos voor De Nieuwe IB opleiding, omdat ik graag een opleiding wilde waarbij ik de opgedane kennis direct in de praktijk zou kunnen gebruiken. De opleiding voldeed aan mijn verwachtingen. Door de flexibiliteit, de praktische insteek en de directe bruikbaarheid van de opleiding heb ik de door mij gevreesde extra belasting niet zo ervaren.

De combinatie van offline en online leren is mij goed bevallen. Het zelfstandig verwerken van de opdrachten bood mij flexibiliteit, terwijl de bijeenkomsten met de medecursisten mij klankbordmogelijkheden boden en nieuwe inzichten. Het zorgde voor boeiende en inspirerende gesprekken. De sfeer tijdens de bijeenkomsten was ontspannen en prettig.

De Nieuwe IB opleiding heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik het IB werk kan. Ik zou de opleiding zeker aanraden voor startende IB’ers die gelijk met het geleerde aan de slag willen in hun werk of stage. Ik ben erg tevreden over de inhoud van de opleiding en de vriendelijke, zeer deskundige begeleiding door Lucienne. Ik heb haar coaching en betrokkenheid heel fijn gevonden. Ik heb me door deze opleiding echt gesteund gevoeld tijdens de roerige start van mijn IB werk.

Ellen Stromeier - Intern Begeleider

Vlak voordat ik me had aan gemeld voor De Nieuwe IB Opleiding besloot ik om Intern Begeleider te willen worden. Omdat ik heel erg van de snelle acties ben, heb ik eind maart 2019 onderzoek gedaan naar welke opleiding geschikt zou zijn. Een lange studie zag ik niet zitten, dus ik was op zoek naar een verkorte opleiding. Via zoekfuncties kwam ik op de website van De Nieuwe IB Opleiding. Een online opleiding, moet je daar wel aan willen beginnen? Is dit wel geschikt voor mij? En je krijgt geen officieel diploma? Toch sprak de opleiding (en vooral de 8 modules) mij genoeg aan om Lucienne een e-mail te sturen.

Begin april mailde Lucienne mij enthousiast terug. Ze stuurde een duidelijke e-mail, de communicatie was direct prettig en duidelijk. De dag ervoor was Lucienne al met de vorige groep begonnen. Ik kon nog aansluiten of ik kon 1 september beginnen. Ik ben direct bij de vorige groep aangesloten, omdat ik zin had om op een praktische manier het geleerde direct toe te kunnen passen.

Ik weet nu heel duidelijk wat het beroep van Intern Begeleider allemaal van je vraagt. Door Lucienne heb ik de praktische kennis die nodig is om Intern Begeleider te zijn.

Ik zou De Nieuwe IB Opleiding graag aanraden aan startende intern begeleiders. Als intern begeleider geeft deze opleiding je echt handvatten om in je werk direct mee aan de slag te kunnen. De eerste maanden van mijn opleiding deed ik er veel te veel naast, ik was ook leerkracht en bouwcoördinator. Nu ik echt een functie heb als Intern Begeleider kan ik echt alle opdrachten zo goed gebruiken. Ook de coachingsgesprekken met Lucienne en de intervisiegesprekken met de groep zijn heel fijn.

Ik geef De Nieuwe IB Opleiding een 8 (volgens mij hierboven voldoende uitleg waarom?)

Ruth Jansen - Intern Begeleider

In april 2019 ben ik gestart met De Nieuwe IB Opleiding van Lucienne Gravestein. Ik was nog niet werkzaam als IB’er, maar werkte als methodeontwikkelaar bij een educatieve uitgeverij. Daarvoor heb ik bijna 15 jaar voor de klas gestaan. Het onderwijs was mij dus niet vreemd.

Ik wilde graag terug het onderwijs in, niet als leerkracht, maar als Intern Begeleider. Toen ik nog voor de klas stond ben ik al een keer eerder aan een opleiding tot IB'er begonnen, aan de Hogeschool van Utrecht. Die opleiding heb ik toen door omstandigheden niet af kunnen ronden. De tijd was rijp om mijn oude plan om Intern Begeleider te willen worden weer op te pakken en ben ik op zoek gegaan naar een opleiding tot IB’er. Via connecties op Linked-In kwam ik achter de opleiding van Lucienne en ik was gelijk enthousiast. Mijn eerste contact met Lucienne was een online gesprek met haar waarin ik mijn vragen over de opleiding kon stellen, daarna ben ik naar een voorlichtingsdag in Amsterdam geweest. Een aantal factoren van De Nieuwe IB Opleiding spraken mij zeer aan:
• Te volgen in mijn eigen tijd, naast mijn reguliere baan.
• Online en offline: zelfstudie, maar ook regelmatig contact met mede-studenten.
• Gericht op de praktijk van alledag.
• Individuele begeleiding in de vorm van coach-calls met Lucienne.
• De opleiding duurt ongeveer zes maanden, een overzichtelijke tijd. Ik wilde graag in relatief korte tijd de grondbeginselen van het vak leren.

Waar ik bij het maken van een keuze voor de opleiding even over heb getwijfeld was of de opleiding voor scholen waar ik bij zou gaan solliciteren als relevant zou worden gezien. Een Master bij een Hogeschool is over het algemeen bekender bij basisscholen, dus zou dat niet beter zijn vroeg ik mij af. De factoren die ik hierboven heb benoemd hebben mij echter doen besluiten om mij in te schrijven voor De Nieuwe IB Opleiding en ik ben erg blij met mijn keuze. Mijn ervaring is dat de opleiding van zeer goed kaliber is en dat de scholen waar ik op gesprek ben geweest ook geen twijfels hebben over de opleiding.

In mei van dit jaar heb ik een baan gevonden als Intern Begeleider op een Vrije School in de provincie Utrecht. Ik werk hier nu sinds een paar maanden met ontzettend veel plezier. Een deel van dat plezier is zeker terug te leiden tot De Nieuwe IB-Opleiding. In de opleiding heb ik veel kennis opgedaan, deels door zelfstudie, deels door de contacten met mijn mede-studenten, deels door de begeleiding van Lucienne. Deze ervaringen sterken mij in mijn groei en ontwikkeling tot een IB’er die van waarde is voor de school waar ik werk.

Esther van den Berg - Intern Begeleider

'Ik hoorde goede verhalen over De Nieuwe IB Opleiding van een andere IB'er. Hij raadde mij deze opleiding echt aan gezien Lucienne haar deskundigheid. Mijn twijfels vlak voor het aanmelden voor de opleiding waren: zal een grotendeels online opleiding wel bevallen en wat jammer dat je aan het eind geen officieel diploma hebt.

Je krijgt heel inzichtelijk wat je IB-taken zijn, zelfs per trimester. Dat vind ik heel overzichtelijk. Daarnaast krijg je inzicht in je rol en de mogelijkheden hoe die te vervullen. Het is heel zinnig om daar goed over na te denken voor je in een soort patroon belandt. Ook leer je jezelf kennen zowel qua valkuilen als qua sterke punten.
De opdrachten zijn zo ingericht dat je steeds het gesprek met anderen aangaat, bv. de schoolleiding en collega’s. In die gesprekken krijg je (in)zicht, maar ook feedback.

Ik raad de De Nieuwe IB Opleiding zeker aan en heb het al gedaan. Een mede IB’er en tevens vriendin is inmiddels al gestart bij Lucienne.

Ik geef De Nieuwe IB Opleiding een 9. Ik vind de dingen die je leert heel nuttig en praktijkgericht. Het scheelt enorm veel tijd en reiskosten om veel online te doen. Lucienne is makkelijk bereikbaar en flexibel maar ook gewoon een heel prettig persoon in de omgang. Ze is betrokken en heeft een grote kennis en passie over en voor het IB-vak.'

Roos van Dijk MSc. / Intern Begeleider

'Ik heb gekozen voor de nieuwe IB opleiding omdat ik de opleiding kon volgen wanneer ik wilde en hoe ik wilde. Dus makkelijk te combineren met mijn werk en mijn gezin met jonge kinderen. Een online opleiding biedt veel ruimte om zelf je tijd in te delen.

De nieuwe IB opleiding heeft mij ervoor gezorgd dat ik doelgericht werk aan mijn competenties als IB’er. Ik weet waar ik sta en waar ik naar toe wil. Ik ga met meer zekerheid gesprekken aan met leerkrachten, ouders en externen.'

Vooraf twijfelde ik of de opleiding mij verder zou helpen in mijn dagelijks werk als Intern Begeleider. Nu ik de opleiding heb afgerond raad ik De Nieuwe IB Opleiding aan elke startende IB’er aan die op zoek is naar een concrete opleiding die je meteen kan toepassen. Verder kun je altijd met elke vraag bij Lucienne en de groep terecht. Daarom geef ik de Nieuwe IB Opleiding een 8 omdat de opleiding precies het duwtje in de rug was, wat ik nodig had.

Joyce Rosenbrand - Intern Begeleider / Gedragsspecialist

‘Het is tijd voor iets nieuws. Dat dacht ik toen ik vorig jaar stopte met werken als leerkracht in het basisonderwijs. Dit gaf tijd en ruimte om me te oriënteren in verschillende branches. Al snel voelde ik dat het basisonderwijs nog steeds goed bij mij past en dat daar mijn hart ligt. Na enkele jaren geleden een master SEN afgerond te hebben, ging ik op zoek naar een passende opleiding die nog meer verdieping zou geven. En hoe kan het ook anders…

onderwijs + iets nieuws = De Nieuwe IB Opleiding

Een online opleiding. Daar had ik niet de beste ervaring mee. Dus eerst maar eens een mail gestuurd naar Lucienne. En wat kreeg ik toch een lief, dankbaar, maar vooral enthousiast mailtje terug. Persoonlijk contact is dus heel goed mogelijk, ondanks dat het om een online opleiding gaat. De volgende beer op de weg, Amsterdam. Dat word nog een hele rit. En natuurlijk nog een beer, de kosten. Nu kan ik achteraf zeggen dat deze opleiding het geld meer dan waard is!

Vol spanning gewacht op het eerste bericht van Lucienne om te kunnen starten met de opleiding. En ja hoor, weer een persoonlijk filmpje van Lucienne. Haar enthousiasme voor het vak inspireert om direct aan de slag te gaan. In de eerste module ‘kijken naar jezelf’ om in de volgende modules steeds meer te verdiepen in alle taken van een intern begeleider. De live intervisiedagen maakt deze opleiding compleet. De dag start vroeg met een ‘wereldreis’ naar Amsterdam. Maar eenmaal daar een warm welkom van Lucienne, uitwisseling van ervaringen, verdieping in de opdrachten en een fantastische oefenmiddag met een trainingsacteur. Om nog maar te zwijgen over de goede verzorging en verrassende uitstapjes van Lucienne. FUN terug in het onderwijs, maakt Lucienne meer dan waar.

Ik ga dan ook weer vol enthousiasme aan de slag in het basisonderwijs. Niet alleen met meer kennis, maar ook met een positieve kijk en de drive om de FUN factor terug te brengen in het onderwijs!'

Bedankt Lucienne

Joyce Rosenbrand

Evalien Blanken - Intern Begeleider / Orthopedagoog

'Na jaren in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, hulpverlening, client ondersteuning bij MEE en coördinator van Integrale Vroeghulp in Amsterdam te hebben gewerkt, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. De functie van intern begeleider in het onderwijs leek mij altijd al interessant, maar leek onbereikbaar omdat ik zelf geen onderwijsbevoegdheid heb. Voor veel scholen blijkt dat toch lastig een IB'er die niet zelf uit het onderwijs komt.

Via Linked in ben ik in contact gekomen met Lucienne. Zij stond vanaf het eerste begin open voor contact en ging serieus op mijn vragen in. Zij liet me inzien welke ervaring ik wel heb en hoe ik ervoor zou kunnen zorgen om de stap te kunnen maken richting onderwijs.

Lucienne adviseerde mij een stageplek te zoeken en in combinatie met de online IB opleiding ervaring op te doen. Lucienne heeft mij ook geholpen bij het vinden van een stageplek. Uiteindelijk heb ik zelf gekozen voor een andere school, die dichter bij mijn woonplaats was.

De Nieuwe IB opleiding, is een overzichtelijke opleiding bestaande uit 8 modules. Er is een zeer logisch opbouw en aan elke module zijn ingesproken filmpjes en opdrachten gekoppeld. Naast de theorie en opdrachten, is er tijdens de hele periode een zeer korte lijn met Lucienne en de andere deelnemers wat heel fijn was.

Op twee momenten was er een intervisie-dag, die heel waardevol en prettig was. Lucienne weet een zeer vertrouwde omgeving te creëren waardoor je op een veilige manier kan werken aan je persoonlijk ontwikkeling.
Inmiddels heb ik mijn baan opgezegd en werk ik op een leuke school in Hilversum als intern begeleider. Ik krijg nu de kans om de ervaring die ik al had in combinatie met de kennis die ik in de opleiding heb opgedaan echt in te zetten binnen het onderwijs!

Ik zou startende IB'ers, maar ook mensen zoals ik die wel relevante werkervaring hebben, maar niet uit het onderwijs komen zeker aanraden om deze opleiding te volgen!'

Muus Visser - Intern begeleider / Opleider in de school / Beeldcoach

'Van tevoren vroeg ik mij af of ik genoeg uit De Nieuwe IB Opleiding kon halen en of het aansloot bij mijn voorgaande opleidingen. Super is dat je eruit kunt halen wat je er zelf uit wil halen en dat je de online omgeving als een soort bibliotheek kunt gebruiken om een en ander nog eens terug te lezen. Op deze manier kun je accenten leggen op stukken uit de opleiding waaruit je wat meer wil halen. Dit was erg prettig.

Door het volgen van De Nieuwe IB Opleiding heb ik meer inzicht gekregen in mijzelf als IB’er en waar ik sta ten opzichte van het beroepsprofiel. Ik ben een beginnende IB’er dus het was daarom erg fijn om tegelijk met de nieuwe baan ondersteuning te ervaren in de IB opleiding, de intervisie met andere beginnende IB’ers en de coaching met Lucienne. Tezamen vormde dat een heel krachtig pakket: steun, inzicht en vraagbaak. Hierdoor heb ik mijn rol als IB'er al vorm kunnen geven. Het is dus een zeer goede basis om op verder te bouwen.

De gesprekken die ik voer met zeer ervaren collega’s kan ik nu inhoudelijk en op betrekkingsniveau goed opbouwen beginnende vanuit de relatie. Ik durf het gesprek meer aan te gaan.

Voor een beginnende IB’er is deze opleiding fantastisch en sluit heel goed aan. Je voelt je ondersteunt door theorie, de opdrachten, de intervisie en de prettige professionele coaching van Lucienne.'

Jenny Roosen - Intern Begeleider

'Mijn twijfels vooraf waren of mijn werk akkoord zou gaan met een opleiding waarbij je niet een officieel diploma zou krijgen. Los van of mijn huidige werkgever hiermee akkoord zou gaan, heb ik hier zelf ook wel even over getwijfeld voor de toekomst. Mijn huidige werkgever vond het geen probleem en daarnaast gaven de voordelen van een opleiding waarin ik mijn eigen tijd kon bepalen en iemand die vanuit de praktijk dit ontwikkeld had voor mij de doorslag om mij aan te melden.

Het mooie van deze IB-opleiding is dat het je stap voor stap meeneemt door alle aspecten die bij de rol van IB'er komen kijken. Ik heb veel geleerd over hoe ik mijn rol kan pakken als IB'er, hoe ik invloed kan hebben op het verloop van een (ouder)gesprek en hoe ik draagvlak kan creëren bij het team bij de invoering van een nieuw plan.

Ook heb ik geleerd hoe ik leerkrachten kan coachen en hoe ik daarbij oordeelvrije feedback kan geven. Ik sta zekerder in mijn rol als IB'er na het volgen van deze opleiding.

Ik raad De Nieuwe IB Opleiding zeker aan. Wanneer je gevraagd bent om als IB'er aan de slag te gaan, geeft deze opleiding je veel handvatten om direct goed te starten. De opleiding is logisch opgebouwd en doorloopt alle zaken waar je als IB'er mee te maken krijgt.

Je hebt een aantal weken voordat de nieuwe module vrijkomt, wanneer je dit goed inplant is dat haalbaar. Ik zou ook zeker de individuele coaching (is een optie) aanraden. Ik heb gemerkt dat je, naarmate je begonnen bent, toch tegen dingen aanloopt omdat het allemaal nieuw is. Het is dan heel fijn om die dingen met Lucienne te bespreken en zo weer met tips verder te kunnen.'

Nadine - van der Meer - Intern Begeleider Speciaal Ondewijs Cluster 2

'Ik had weinig twijfels bij het aanmelden voor De Nieuwe IB Opleiding. Ik was op zoek naar een opleiding die past bij een fulltime baan op een werkplek waar het onrustig is. De zelfstudie en het kunnen studeren in eigen tempo pasten daar prima bij.

Ook de individuele coaching binnen de opleiding sprak mij erg aan. Dit gaf mij de kans om aan specifieke leervragen te werken. De kennis en kunde van Lucienne als docent/coach had ze al eerder laten zien bij ons op school, dus ook daar zaten geen twijfels. Kortom een logische keuze voor mij om voor deze opleiding te kiezen.

De opleiding heeft mij met name inzicht gegeven in processen. Ik ben me meer bewust van mijn eigen houding ten opzichte van de ander en wat dat voor reactie op kan roepen in gesprekken. Ik werk als intern begeleider op de school waar ik eerst leerkracht was. Dat maakte dat ik moest wennen aan mijn rol als IB’er, maar ook dat het team moest wennen aan mijn nieuwe rol. Tijdens de individuele coach sessies heeft Lucienne mij enorm goed geholpen om hier een weg in te vinden.

Ik zou De Nieuwe IB Opleiding zeker aanraden! Met name beginnende IB’ers verkrijgen de basis informatie die ze nodig hebben. Daarnaast komt er als IB’er enorm veel op je af en tijdens de coachsessies heb ik in ieder geval weer wat orde in de chaos kunnen creëren. Doordat je redelijk zelfsturend aan het leren bent, kan ik me ook voorstellen dat IB’ers die al een poosje bezig zijn met het werk het ook een prettige opleiding vinden. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf of met hulp van Lucienne de verdieping zoeken.'

Marja Borgers - Intern Begeleider

De Nieuwe IB Opleiding heb ik met plezier gedaan. Door de combinatie van werken en leren, kom je snel in de juiste positie en de juiste mindset. Ik had het geluk dat ik direct als IB’er aan het werk kon op een basisschool. In deze positie kun je de inhoud van de opleiding direct toepassen op je werk. Je pikt er bij wijze van spreken uit wat jij op dat moment nodig hebt. Een soort van cherrypicking. Ik vind het ook fijn dat de online-lessen beschikbaar blijven. Want soms heb ik stukken overgeslagen, die op dat moment weinig relevant voor mij waren, maar die ik op een ander moment nog graag doorneem. Zo heb je altijd een leidraad voor je werk bij de hand. Want na 6 maanden ben je nog lang niet uitgeleerd. De opleider is steeds dichtbij en gemakkelijk benaderbaar bij vragen. Je voelt je steeds gedragen in het leerproces. Ik ben ook blij dat er een terugkomdag is gepland.

Liesbeth Feilzer - Intern Begeleider

Dat de functie van IB’er bij mij zou passen, wist ik eigenlijk wel. Het is leuk om met de ontwikkeling van kinderen bezig te zijn, je kan hen helpen op de goede weg te komen of te blijven. Anderzijds ben je bezig het verbeteren van schoolbrede processen en beleid. Bovenal is het echt teamwerk. Het is leuk alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk een doel te bereiken. Toch had ik ook twijfels. Sneeuw je niet onder in alles wat op je afkomt? Als processen niet lopen, trekt het je dan niet leeg?

Ik heb voor De Nieuwe IB Opleiding gekozen omdat deze opleiding aansloot bij waar ik het gevoel had dat ik nog kon leren en waarom ik mij nog niet in staat voelde het werk goed uit te oefenen. Het leek mij een opleiding die geënt was op alles wat je echt tegenkomt bij het werk als IB’er.

Ik vond het heel fijn dat je door het online & offline werken je eigen tijd kan indelen. Toch kan dat ook een gevaar zijn. Wees dus bewust dat je het voor jezelf doet en maak er tijd voor vrij!

Door de opleiding heb ik een goed gevoel gekregen voor wat er allemaal bij het vak komt kijken. Ik weet waar ik wat kan vinden. De intervisie-dagen waren erg inzichtelijk. Je merkt dat iedereen tegen dingen aanloopt, maar door met elkaar in gesprek te gaan, te sparren en door goede feedback, merk je dat je een heel stuk verder komt! Erg leuk. Ik heb nu een netwerk met fijne mensen waar ik terecht kan voor vragen.

Ik kan de opleiding aanraden. Je krijgt tools in handen waarmee je aan de slag kan en al het andere moet je toch gaan ervaren. Ik geef de opleiding een 8.

Maryam Azdad - Intern Begeleider

Tijdens de Open dag had ik nog enige twijfels over het volgen van De Nieuwe IB Opleiding of de Master EN. Met twee kleine kinderen probeer ik studie, werk en privé zo goed mogelijk te combineren. Ik sta zelf drie dagen voor de klas en zag het niet erg zitten om dan ook twee dagen naar school te moeten gaan.

Wat zo mooi is aan De Nieuwe IB Opleiding, is het feit dat je op je eigen tempo de vaardigheden/rollen van de intern begeleider in de praktijk kunt uitoefenen. Hetgeen wat een intern begeleider nodig heeft om de fijne kneepjes van het vak te leren, krijg je in acht modules aangeleerd. Ik ben dan ook zonder twijfel aan De Nieuwe IB Opleiding begonnen.

De opdrachten kun je goed aanpassen aan de context van de school. Het fijne aan De Nieuwe IB Opleiding is het leren op momenten die jou het beste uitkomen. In de online leeromgeving kom je makkelijk bij de werkboeken, documenten en de instructiefilmpjes waarin alles haarfijn wordt uitgelegd.

Ik merk dat ik na bijna acht maanden duidelijk weet wat je als IB’er allemaal moet doen en hoe je dat moet doen. Voorheen durfde ik minder aan te geven bij mijn collega’s wanneer iets niet goed ging. Op dit moment sta ik steviger in mijn schoenen en kan ik mijn zorgen uiten, en aan de andere kant ben ik veel meer geneigd om direct oplossingsgericht te werken. Ik ga meteen van het positieve uit!

De opleiding vormt je tot een klaargestoomde IB’er, zodat je verder in de praktijk de theorie kan toepassen. Mocht je met de opleiding beginnen dan raad ik je aan om direct de praktijk in te gaan. Ik zal in het nieuwe schooljaar veel meer de praktijk in moeten als intern begeleider, want het combineren met voor de klas staan, kan nog wel eens lastig zijn. Zeker als je niet de IB’er van je eigen klas bent en je met de tips en tricks aan de slag wilt in de klas.

Ik geef De Nieuwe IB Opleiding een 8,5! Voor een ‘nieuwe’ opleiding is er al veel goed, zoals het meteen in de praktijk uitvoeren van de opdrachten. De tijd tussen de modules gaat soms snel, echter kwamen we hier samen uit door bijv. een extra rustweek in te lassen. Ik raad iedereen (die in de toekomst als intern begeleider aan de slag wilt gaan) aan om naar de Open dag te gaan!

Hoe ziet het programma eruit?

1

Pak je
rol

Als IB’er ben je je eigen instrument. Daarom beginnen we bij jou. In deze module ga je op zoek naar jouw persoonlijke kernwaarden en kernkwaliteiten. Je onderzoekt de verschillende rollen die je als IB’er vervult en welke competenties je voor elke rol nodig hebt. Aan het eind van deze module weet je dus wat je precies te doen staat.
2

Zien wat
werkt

Om als team te kunnen werken aan goed onderwijs is het belangrijk dat je goed zicht hebt op de kwaliteit van het onderwijs op jouw school. Daarom is het voor jou als IB’er essentieel dat je objectief kunt observeren. In deze module ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het uitvoeren van een klassenbezoek en het voeren van een nagesprek.
3

Effectief
communiceren

In deze module leer je hoe je een gesprek zo opbouwt dat het doel van het gesprek voor iedereen helder is en je snel tot de kern kunt komen. Ook maak je kennis met de Transactionele Analyse, waarmee je zicht krijgt op de verschillende niveaus waarbinnen gecommuniceerd kan worden. Je begrijpt dan beter wat er gebeurt in een gesprek. Gedrag beïnvloedt gedrag!
4

Ga voor
kwaliteit

In deze module leer je op welke indicatoren de kwaliteit van een school wordt beoordeeld. Wat betekent dit voor het onderwijs op jouw school en welke rol speel jij hier als IB’er in? Het doel is dat je na het volgen van deze module, samen met je collega’s structureel werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs bij jou op school.
5

Kijken naar
data

In deze module leer je alles over het analyseren interpreteren van data. Door te kijken naar data kun je het onderwijsaanbod goed afstemmen op wat de leerlingen nodig hebben. Dit noem je opbrengstgericht werken. Na het analyseren en interpreteren stel je een plan van aanpak op. Zo werk je planmatig en structureel aan het verhogen van de opbrengsten.
6

Een coachende
houding

In deze module maak je kennis met de basisprincipes van coachen, zodat je in no time een coachende houding ontwikkelt. Door de leerkracht te laten reflecteren op zijn eigen professioneel handelen leer je hoe deze zelf zijn eigen vragen op een effectieve manier kan aanpakken. Je draagt als coach dus geen oplossingen aan. Een goede coach lijkt misschien lui, maar niets is minder waar!
7

Stap voor
stap

In het onderwijs heb je regelmatig met onderwijsinhoudelijke veranderingen te maken. Als IB’er speel je hierin een belangrijke rol. In deze module leer je hoe je zo’n verandering invoert. Ik leer je hoe je draagvlak creëert binnen het team. Wanneer je dit op een goede manier doet scheelt dit een hoop tijd en gedoe.
8

Blij met
weerstand

In deze module leer je alles over weerstand. Als IB’er krijg je hier vroeg of laat zeker mee te maken. Gelukkig is weerstand helemaal niet erg. Sterker nog: weerstand hoort er gewoon bij! Het is daarom prettig om te weten wat weerstand betekent en waar het vandaan komt, zodat je hier op een ontspannen en effectieve manier op kunt reageren.

Kies uit 2 varianten

DE OPLEIDING KENT TWEE VARIANTEN: BASIS & EXTRA

In beide varianten volg je de modules, de online meetings en zijn er twee intervisiedagen met alle studenten. Variant Extra biedt naast de intervisiedagen ook vier online individuele coachingsessies. Tijdens de individuele coaching gaan we aan de slag met de door jou opgestelde leervragen. We kunnen dan nog dieper inzoomen op jouw eigen praktijksituatie, zodat je met een rugzak vol tools en zelfvertrouwen aan de slag gaat.

BASIS

8 MODULES

OPDRACHTEN

2x INTERVISIEDAG  05/03 & 21/05

4x INHOUDELIJKE ZOOM MET DE HELE GROEP

4x INTERVISIE ZOOM IN KLEINE GROEPJES (60 min.)

BESLOTEN NETWERKGROEP

ALLES DOWNLOADEN

CERTIFICAAT VAN DEELNAME

€ 2.250,- ex BTW

EXTRA

8 MODULES

OPDRACHTEN

2x INTERVISIEDAG  05/03 & 21/05

4x INHOUDELIJKE ZOOM MET DE HELE GROEP

4x ONLINE  1-OP-1  COACHING (60 min.)

BESLOTEN NETWERKGROEP

ALLES DOWNLOADEN

CERTIFICAAT VAN DEELNAME

€ 2.750,- ex BTW

100% TEVREDENHEIDSGARANTIE

Voldoet het programma niet aan je verwachtingen? Tot veertien dagen na de start van het programma kun je stoppen en krijg je je investering terug.

Ik bied deze mogelijkheid aan omdat ik ervan overtuigd ben dat deze opleiding jou gaat helpen om een goede IB’er te worden. Ik heb al mijn kennis en ervaring van de afgelopen jaren in de modules verwerkt. De praktijkopdrachten zorgen ervoor dat je de lesstof vlot eigen maakt. Als jij een positieve, proactieve en daadkrachtige houding meebrengt ga jij een glanzende loopbaan als IB’er tegemoet.

Veel gestelde vragen

LOOPT HET PROGRAMMA DOOR TIJDENS SCHOOLVAKANTIES?
Tijdens de schoolvakanties worden de modules stopgezet, je hoeft dus niet bang te zijn dat je achterop komt te lopen.

ZIJN DE KOSTEN AFTREKBAAR VOOR DE BELASTING?
Ja, je kunt de kosten van de opleiding opvoeren als scholingskosten. Check wel even het laatste standpunt van de Belastingdienst, omdat de wetgeving soms verandert. Ook zijn er scholen en besturen die de opleiding voor hun werknemers bekostigen. Vraag dit dus even na. Aan het eind van de opleiding krijg je een certificaat van deelname.

KRIJG IK ADVIES EN BEGELEIDING TIJDENS DE OPLEIDING?
Als je advies nodig hebt of ergens in vastloopt, kun je jouw vragen stellen tijdens de online meetings, de intervisiedagen of in de besloten groep. Wil je meer begeleiding? Kies dan de variant Extra met individuele online coachsessies waarin ik verder op weg kan helpen.

HOELANG HEB IK TOEGANG TOT DE ONLINE LEEROMGEVING?
Je kunt net zo lang in de online leeromgeving als je wilt. Oud-studenten geven aan regelmatig video’s terug te kijken op het moment dat een module actueel is. Mochten de deuren van De Nieuwe IB Opleiding ooit sluiten dan zal ik tijdig alle (oud-)studenten informeren, zodat alle documenten en opdrachten gedownload  kunnen worden.

IS DE OPLEIDING GEACCREDITEERD?
Uiteraard heb ik dit onderzocht. Helaas komt de opleiding pas in aanmerking voor een accreditatie als deze minimaal 100 live contacturen aanbiedt. Laat De Nieuwe IB Opleiding zich nu juist onderscheiden door voornamelijk een online opleiding te zijn. Het heeft dus niets met de kwaliteit te maken, want die is dik in orde. Daarbij is Lucienne Gravestein Onderwijsadviseur een door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) erkend docent. Dit betekent dat  zij voldoet aan de strenge Europese richtlijnen voor docenten Kort Beroepsonderwijs.

HOE WEET IK OF IK WEL DE RESULTATEN GA BEHALEN DIE JE BELOOFT?
Door mijn jarenlange ervaring ben ik er 100% van overtuigd dat de opleiding jou veel gaat brengen. Het is uiteraard wel van belang dat je daadwerkelijk met de aangeboden kennis en prakijkopdrachten aan de slag gaat, zodat je alles uit de opleiding én jezelf haalt.

OPLEIDINGSNIVEAU
Het opleidingsniveau van De Nieuwe IB Opleiding is HBO. Daarom is een opleiding op minimaal HBO niveau een vereiste.

CERTIFICAAT
Na afloop van de opleiding krijg je een certificaat en kan je als IB’er aan het werk. Alle oud-studenten zijn nu als IB’er aan de slag. De Nieuwe IB Opleiding is in die zin een opleiding met baangarantie.

KAN IK NOG VRAGEN STELLEN VOORDAT IK MIJ AANMELD?

Heb je vragen over de opleiding? Laat het mij weten via lucienne@luciennegravestein.nl dan neem ik snel contact met je op. Ik vind het leuk om van je te horen!

MELD JE DIRECT AAN!

BASIS

8 MODULES

OPDRACHTEN

2x INTERVISIEDAG 05/03 & 21/05

4x INHOUDELIJKE ZOOM MET DE HELE GROEP

4X INTERVISIE ZOOM IN KLEINE GROEPJES (60 min.)

BESLOTEN NETWERKGROEP

ALLES DOWNLOADEN

CERTIFICAAT VAN DEELNAME

€ 2.250,- ex BTW

EXTRA

8 MODULES

OPDRACHTEN

2x INTERVISIEDAG 05/03 & 21/05

4x INHOUDELIJKE ZOOM MET DE HELE GROEP

4x ONLINE 1-OP-1 COACHING (60 min.)

BESLOTEN NETWERKGROEP

ALLES DOWNLOADEN

CERTIFICAAT VAN DEELNAME

€ 2.750,- ex btw

Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de slag te gaan
en ervoor te zorgen dat je als een echte professional
jouw IB rol op je neemt!

Lucienne Gravestein