DE IB'ER ALS KC’ER?!

Is het jou ook opgevallen dat het steeds vaker over de nieuwe rol van de KC'er gaat?  De IB’er die ineens KC’er wordt, of de Intern begeleider áls Kwaliteitscoördinator. Het zorgt voor veel vragen onder IB’ers.

Steeds vaker komen IB’ers naar mij toe met vragen, zoals:

Word ik nu ineens KC’er?

Wordt er dan iets anders van mij verwacht?

Moet ik kiezen uit de 3 rollen van een KC'er?

Wat betekent dit voor mijn rol als IB'er?

Wie neemt dan de taken van de IB'er op zich?

Wat doe ik als IB'er nu mijn collega KC'er wordt? Jij wilt je werk als IB’er graag goed doen. Je legt de lat hoog. Als er dan plotseling een nieuwe rol wordt geïntroduceerd, dan raak je toch lichtelijk in paniek. Wordt er nu iets heel anders van mij verwacht? Dit zorgt voor verwarring en onrust. Heel begrijpelijk!

Ineens schieten er allerlei KC-opleidingen uit de grond. Dit maakt dat IB’ers nog meer het idee krijgen dat zij iets totaal anders moeten gaan doen. Iets waarvan zij nu nog niet weten wat en waar zij scholing voor nodig hebben. Dus slaat de onzekerheid nog meer toe.

“LUCIENNE, VIND JIJ DAT IK EEN KC OPLEIDING MOET GAAN VOLGEN?!”

Om eerlijk te zijn vind ik dat een tijdrovende KC-opleiding volgen niet nodig is. Het is namelijk niet jouw rol die verandert, het is de focus die wordt verlegd.

Het mooie is dat de focus al jaren aan het verschuiven is. In die zin is het een logisch gevolg. De rol van de IB’er is niet voor niets de afgelopen 20 jaar enorm doorontwikkeld. De rol van de IB’er is echt op de kaart gezet. Hier mogen we best trots op zijn!

Daarbij heb je als IB'er al veel kennis en ervaring in huis. Dus laat je vooral niet vertellen dat je een volledige opleiding moet gaan volgen die veel van jouw kostbare tijd en energie vraagt.

Het is veel interessanter om samen te ontdekken hoe je de nieuwe focus praktisch en concreet vorm kunt geven. Op deze manier kun je jouw spaarzame tijd direct  besteden aan het neerzetten van een professionele leercultuur bij jou op school.

Dus heb ik speciaal voor jou als proactieve en enthousiaste IB’er de KC Masterclass dag ontwikkeld.

Tijdens de live KC Masterclass gaan we samen aan de slag om de nieuwe ontwikkelingen rondom de KC'er concreet te maken. Thema’s die hierbij centraal staan zijn: informeel leiderschap, professionele cultuur, professionele leergemeenschap en werken vanuit data.

Hoe neem je jouw team mee in deze nieuwe ontwikkelingen?

Hoe werk je samen met jouw team aan een professionele cultuur?

Hoe vergroot je het eigenaarschap binnen het team?

Hoe stuur je op kwaliteit waarbij er sprake is van gedeeld leiderschap?

 Hoe geef je jouw rol als procesbegeleider vorm?

Wat betekent dit voor de tandem die je samen met jouw directeur vormt?

Als jouw focus met name op de leerlingenzorg en de ondersteuningsstructuur ligt, dan vraagt dit om een andere manier van denken en handelen. Om het team goed mee te nemen in deze nieuwe ontwikkelingen wordt er een beroep op jouw (informeel) leiderschap gedaan. Interessant en uitdagend tegelijkertijd! Dus fijn om hier praktische tips & tools voor aangereikt te krijgen.

Na een goedverzorgde lunch ga je de concrete vertaalslag maken naar jouw eigen praktijk en verlaat je met jouw eigen plan van aanpak op zak het pand. Dus meteen in de actie! Je ontdekt tijdens de live KC Masterclass:

Hoe je de rol van IB'er als KC'er concreet vormgeeft;

Hoe je als informeel leider het team begeleidt bij het versterken van de onderwijskwaliteit;

Hoe je door het werken met leerteams gedeeld leiderschap creëert;

Hoe je de leerteams vanuit data leert werken;

Hoe je samen met het team werkt aan een professionele cultuur.

Elke schoolcontext is anders en elke school kent zijn eigen uitdagingen. Superinteressant dus om óók van en met elkaar te leren tijdens de KC Masterclass live in Utrecht. Waar bestaat de  1-daagse KC Masterclass uit?

Live dag op locatie incl. lunch
Theorie / sparren / good practices / plan van aanpak
Speciaal voor enthousiaste en proactieve IB’ers/KC'ers
Vindt plaats op: vrijdag 17 januari 2025 in hartje Utrecht
Investering: eenmalig €297,- incl. BTW

Wie ben ik?

Mijn naam is Lucienne Gravestein. Met mijn ruim 20 jaar ervaring als (interim) IB’er leid ik dagelijks met veel plezier leergierige en enthousiaste IB’ers/KC'ers op. De afgelopen jaren is de rol van IB’er enorm doorontwikkeld, zonder dat daar enige wet- of regelgeving aan ten pas kwam. Daar mogen we best trots op zijn!

Nu met de komst van de Kwaliteitscoördinator neem ik je graag mee in hoe deze focus verschuiving eruitziet. Tijdens de KC Masterclass ga je in wisselwerking met de andere IB’ers/KC’ers ontdekken hoe je jouw rol van IB’er als KC’er zelfverzekerd en inspirerend neerzet.

Voor wie is de KC Masterclass?

Startende IB’ers/KC'ers die in het bezit zijn van een IB-diploma
Startende IB’ers/KC'ers met enige ervaring als IB’er
 IB'ers/KC'ers met veel ervaring

Wat IB’ers over de KC Masterclass zeggen:


Ik vond de dag zeer waardevol! Goed bereikbare locatie, enthousiast ontvangst door Lucienne en collega IB’ers die, net als ik, bereid zijn om te leren van en met elkaar. Heel fijn dat Lucienne nieuwe ontwikkelingen rondom de functie van IB’er oppakt en met ons deelt. Je bent hierdoor zeker van up to date informatie!
Renée Simons


Ik vond de intervisiedag met elkaar heel waardevol. De combinatie van theorie en uitwisselen met elkaar, werkte wat mij betreft prima! Top locatie en lekkere lunch ook!
Het was prettig om bijgepraat te worden m.b.t. het laatste nieuws op IB-gebied. Soms krijg je zoveel informatie, dan is het prettig als de meest relevante zaken even uitgelicht en toegelicht worden. Fijn ook dat er ruimte was om casussen vanuit onze eigen praktijk te kunnen bespreken. Er werden waardevolle tips uitgewisseld. Dank dat je ons hiervoor de ruimte hebt gegeven.
Djamila Kreeft


Tijdens deze 1-daagse training zijn we goed geïnformeerd over de rollen en de taken van de IB-er als KC-er.
Het was een leerzame, gezellige en inspirerende dag, zoals ik gewend ben van Lucienne! Een aanrader!
Sandra Uitdenbogerd-van Aken


Fijn gespard over echte, actuele casussen waarbij we echt van meerwaarde voor elkaar konden zijn en de ervaringen die we inmiddels hadden opgedaan met elkaar konden uitwisselen. Fijn dat er zoveel tijd was ingeruimd om met elkaar in gesprek te gaan hierover.
Verder voor mij goed om alles op een rijtje te hebben wat betreft de Kwaliteitscoördinator, om er vervolgens achter te komen dat we daar al heel veel van doen bij ons op school. Dus daarmee ook een fijne bevestiging van dat we al goed op weg zijn!
Boukje van Weert


De informatie van Lucienne over de nieuwe rol KC’er zorgde enerzijds voor een stuk inzicht en anderzijds voor een stukje relativering. Een KC'er is namelijk niet iets compleet anders, maar een doorontwikkeling van de term IB'er. De IB'er áls KC'er. Hiervoor is de nieuwe IB-opleiding een hele mooie basis. Daarnaast hebben we in de middag veel onderling kunnen uitwisselen. Heerlijk!
Janneke Kok


De Masterclass 'De IB'er als KC'er geeft de IB'er handvatten voor de vertaling naar KC'er. Het geeft inzicht, biedt handreikingen en een start voor de praktijk. Een fijne inspirerende dag waarbij ervaringen worden gedeeld, er  ruimte is voor vragen en vooral wordt gekeken naar de onderwijspraktijk en hoe daarop aangesloten kan worden. Een aanrader voor iedere IB'er die meer wil weten over de rol van KC'er!
Nikkie Verboom


De Masterclass van IB naar KC is echt een aanrader! Een goed verzorgde dag in hartje Utrecht met duidelijke, compacte en praktische informatie van Lucienne en mede IB-ers om mee te sparren. Na de masterclass kun je meteen met een goed plan van aanpak aan de slag!  
Femke Bakker                                                                                                                                

Ben jij eraan toe om geïnspireerd te worden door middel van interessante theorie, good practices, in wisselwerking met andere toffe IB’ers/KC'ers? Weet dat het een waardevolle dag wordt waar niet alleen geleerd, maar ook gerelativeerd en gelachen wordt!

Schrijf je dan snel in of vraag een gesprek aan, dan spreken we elkaar snel!

Scroll naar boven